Fiskeguide Hans Nordin, legenden från TV-serien Fisketur

Fiskeguide Hans Nordin Grattis till 23-års jubileum av TV-serien Fisketur. Den gjorde dig till en legend och uppskattad fiskeguide.

Fiskeguide Hans Nordin Fiske-Guide Legenden på Facebook

Ja herre min skapare så åren går, nu har jag t o m hunnit bli morfar vilket nästan är lika omvälvande som åren med inspelningarna av Fisketur var, där ju Maria var med som 8-åring första året.

Fiskeguide Hans Nordin minns …

När jag ser tillbaka på de där åren är det framför allt ett par saker som slår mig. Främst kanske det unika i att ha fått tillfälle att göra programserien tillsammans med min dotter och hennes kusiner Kim och Jan. Vi delade ett ovanligt äventyr och har fått fina gemensamma minnen för livet. Och så förstås det att vi bara hade en dag per TV-program för själva inspelningarna.

Filmare Börje Peratt flikar in med att vi ofta hade tre dagar per program men jag förstår att Hans upplever det som en dag.

Fiskeguide Hans Nordin fortsätter …

Detta upplevde jag som ganska pressande minns jag, alla förberedelser till trots var de tidsmässiga och ekonomiska marginalerna tajta, samtidigt som våra ambitioner var höga. Vi åkte ju land och rike runt med tre ungar som aldrig hade fiskat.

Fiskeguide Hans Nordin berättar sin syn på uppdraget …

I uppdraget mot SVT låg att göra ”underhållande fiskeskola”. Vi ville skildra sportfiskets mångfald och olika fiskesätt samtidigt som vi ville göra bra pedagogik som verkligen inspirerade de unga tittarna till fiske. Samtidigt låg det på mig att se till att barnen lyckades med att fånga några firrar mellan varje lintrassel och bottennapp. I bästa fall återstod 2-3 timmar för själva fisket under en inspelningsdag.

Fiskeguide Hans Nordin och samarbetet med filmaren Börje Peratt. Så här berättar Hans.

När kameramannen och tillika producenten fått sin story och alla kringscener gjorts – enbart under soliga ”fotomässiga dagar!” Att de soliga vackra dagarna ofta är en fiskares mardröm när det gäller att fånga fisk struntade producenten fullständigt i.

Börje Peratt flikar in att han hade bett om bra väder d v s sol. Nej jag struntade inte i möjligheterna att få fisk då det var sol utan att gråa dagar mestadels gav usla och trista bilder.

Fiskeguide Hans Nordin fortsätter berätta …

Jag hade noll gehör för min vånda. Bilderna var viktigast! Men av 29 program fejkade vi nog bara i två eller tre för att få ihop det hela – ålarna i ålmete-programmet lånade vi av en yrkesfiskare.

Börje Peratt flikar in. Och vilken underbar inspelning det blev. Där vi verkligen fick till mysstämning och spänning tack vare just upplägget av berättelsen, det fantastiskt vackra vädret och den underbara miljön.

Fiskeguide Hans Nordin tar upp ett annat inslag kallat ”Storgäddan”

10 kilos gäddan hade jag fångat själv och sumpat dagen innan filminspelningen. Men annars var allting på riktigt hela vägen, och det är jag faktiskt stolt över än idag med de förutsättningar vi hade.

Fiskeguide Hans Nordin vad har Fisketur betytt?

Fisketur har betytt mycket för mig på flera plan. För min personliga utveckling och naturligtvis även senare för min karriär som professionell fiskeguide. Att programserien fick ett sådant publikt genomslag hade jag aldrig kunnat föreställa mig när jag motvilligt lät mig övertalas.

Börje Peratt flikar in att det tog flera år av övertalning för att få Fiskeguide Hans Nordin med på noterna och göra TV-serien

Fiskeguide Hans Nordin fortsätter …

Som sagt till slut lät jag mig övertalas att knåpa ihop manus till de första 10 programmen. Att succén bara blev ännu större med de följande två årens 19 program kändes lika oväntat och obegripligt. Att det fanns ett sådant sug efter fiske i TV! Att en serie gjord för barn 3-15 år höll kvalitéer som lockade även vuxna att bänka sig framför TV:n kl 9.00 varje torsdagsmorgon dessa tre somrar … ja det var rätt fantastiskt.

Börje Peratt flikar in. Jo vi hade som mest 63 % av målgruppen, det innebär mer än varannan unge bänkad framför teven. Tror du framgången hade att göra med enbart fisket eller kan det ha något att göra med bilderna, historien, alla omställningar som fotografen krävde för att kunna berätta en spännande historia?

Fiskeguide Hans Nordin konstaterar att …

Genomslaget var av den kalibern att t ex varenda jigg som fanns att uppbåda i Stockholms sportfiskebutiker tog slut inom några få dagar efter att vi gjort ett par program om jiggfiske som då var relativt okänt. Kul var det också att efteråt få höra att varken Sportfiskeförbundets 300 klubbar eller ABU:s knatteklubb kunde ta hand om alla barn som plötsligt ville börja fiska i hela landet. De blev helt tagna på sängen av tillströmningen.

Fiskeguide Hans Nordin du har ju mött vuxna som minns Fisketur.

Än idag får jag nya kunder som växte upp med Fisketur som nu ” vill uppleva Fisketur på riktigt!”

Sådsana turer rapporterar Hans om i fiskerapporter på outdoor. Jag har av kulturella skäl valt att uppdatera dem och lägga dem på en egen blogg så att läsare lättare kan hitta dem. De är i sann mening ett stycke fiskehistoria. Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport. Fiskeguide Hans Nordin på outdoor.

Fiskeguide Hans Nordin du blev belönad för serien.

Programserien belönades med hedersmedalj av Svenska Sportfiskeförbundet och blev en dörröppnare i många sammanhang. Det har ju blivit ett drygt 10-tal fiskeprogram till i olika TV-kanaler sedan dess, men Fisketur står fortfarande ut som något alldeles unikt, skimrande och speciellt.

Degens turer rapporterar Hans om i fiskerapporter på outdoor. Jag har av kulturella skäl valt att uppdatera dem och lägga dem på en egen blogg så att läsare lättare kan hitta dem. De är i sann mening ett stycke fiskehistoria. Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport. Fiskeguide Hans Nordin på outdoor.

Några andra sidor här
Fiskeguide Hans Nordin på wikipedia.
Fiskeguide Hans Nordin nya hemsida.

Börje Peratt – Producent, regissör, stillfoto
LinkedIn
SFI Filmdatabas
IMDb
Mediedatabas

13 reaktioner på ”Fiskeguide Hans Nordin, legenden från TV-serien Fisketur

 1. Ping: Fiskeguide Hans Nordin lär dig trolla efter gös | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 2. Ping: Praktgäddor på över metern | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 3. Ping: Fiskeguide legenden Hans Nordin bjuder till ditt livs Fisketur | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 4. Ping: Sommargäddan går till | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 5. Ping: Hur man lyckas med gäddfiske då allt är lugnt | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 6. Ping: ”Metartävling” i roslagens skärgård | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 7. Ping: Rikt på gädda i Stockholms skärgård | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 8. Ping: Fiske och natursafari | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 9. Ping: Abborren och gösen leker långt in i juni | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 10. Ping: Öringen, eldorado i Stockholms skärgård | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 11. Ping: Fiskeguide Hans Nordin lockar med öringfiske | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 12. Ping: Fiskeguide Hans Nordin tar emot från när och fjärran | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

 13. Ping: Fiskelycka i Mälaren | Fiskeguide Hans Nordin – fiskerapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.