Barnet från havet – pressrelease

PRESSRELEASE av Göran Svedberg

11 november 1999 visades pilotfilmen för speciellt inbjudna på Filmhuset i Stockholm.
Bland gästerna fanns också Åse, dotter till Jan Fridegård, författaren till verket som filmen bygger på.

Projektet Trägudars land har blivit möjligt tack vare att alla, över 140 medverkande, både proffs och amatörer, skådespelare och teknik, specialeffect team, stuntkvinnor och män ställt upp och jobbat gratis och att nästan 50 sponsorer bidragit med allt från teknik och material till boende och mat.
Svenska Filinstitutet bidrog i slutskedet med en skant för redigering.

Producent för projektet som har som må till en långfilm som en dokumentär om Jan Fridegård är Börje Peratt, en veteran bland Sveriges Televisions filmmakare.

Det var nervöst, erkände han efter visningen. Dels vad filmexperternas dom skulle bli, dels vad Åse Fridegård skulle tycka att vi gjort av hennes fars verk.
Börje hade inte behövt oroa sig. Omdömena var mycket positiva efteråt.
– Förmågan att berätta en historia med bilder och ljud, utan dialog var skickligt genomfört. Mycket spännande och dramatiskt.
– Slutet gjorde mig riktigt gripen, medgav Filminstitutets Lasse Svanberg.
-Proffsigt, tidstroget, starkt, trovärdigt, briljant ,var andra omdömen.
Och Åse Fridgård var nöjd.
– Det här skulle pappa tyckt om. Det var precis i hans anda, sa hon.

Pilotfilmen som fått namnet ”Barnet från Havet” skildrar hur huvudpersonen Holme rövas bort av vikingar från sin hemby någonstans ”på andra sida havet” som Jan Fridegård uttryckte det.
Men det är också det enda omnämnandet i boken. Hela avsnittet om bortrövandet är nyskrivet för filmen.
Trilogin Trägudars land, som handlar om Holme och hans kvinna Ausi och deras liv i vikingatidens Norden, skrevs på 40-talet. Liksom Fridegård själv har flera andra efter honom haft långt gångna planer på att filmatisera historien men det har aldrig genomförts. Beräknade höga kostnader har bidragit till att idéerna aldrig har realiserats.

Börje Peratt har inte låtit sig nedslås av alla hinder. I flera års tid har han förberett sig. Via internet och resor i landet har han jagat reda på intresserade och kompetenta medarbetare som gått med på att utan ersättning bidra till att projektet förverkligas.

I somras filmades de första scenerna till ”Barnet från Havet” i Fotevikens vikingamuseum i Skåne. Några veckor senare kompletterades de med en scen från skärgården utanför Norrtälje.
Resultatet blev den 15 minuter långa pilotfilmen. En kuriositet i sammanhanget är att det under de 15 minuterna bara yttras ett enda ord: ”Hjälp!”
– Vi har medvetet slopat alla dialog, säger Börje Peratt. Piloten ska ju hjälpa till att övertyga även internationella finansiärer och då tror vi att det är en fördel om den kan förstås av alla utan besvärliga översättningsarbeten.

För nu är det pengar som männen och kvinnorna bakom ”Trägudars land” jagar.
– Ja nästa steg är att skapa finansiering för både film och TV-serie, säger Börje Peratt. Och efter den här piloten tror jag vi har goda utsikter att lyckas. Tiden är mogen. Energin finns.

Börje avslöjar att man funderar på att fortsätta att bygga på historien med ännu en nyskriven del. Den ska behandla tiden mellan att Holme hittas, det som skildras i pilotfilmen och till det att han är vuxen, det som Fridegårds böcker handlar om.

– Den ska handla om uppväxten och den rivaliserande kampen med hövdingasonen Kättil. Kanske kallar vi den för ”Tors söner”, funderar Börje. Det skulle i alla fall kunna bli en spännande TV-serie för hela familjen.

Det realistiska är att produktionen kommer igång under 2002 om man ska följa gängse mallar och ritualer. Men det kan ta längre tid. Börje är uthållig med sina visioner.

Göran Svedberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.