Barnet från havet

Kortfilmen ”Barnet från Havet” (Child from the Sea) skildrar hur ett spädbarn rövas bort av vikingar från sin hemby någonstans ”på andra sida havet” som Jan Fridegård uttryckte det.
Men det är också det enda omnämnandet i boken till huvudpersonen Holmes bakgrund. Hela avsnittet om bortrövandet är nyskrivet för filmen och kan ses som en prolog.

Boktrilogin Trägudars land, som handlar om trälparet Holme och hans kvinna Ausi och deras liv i vikingatidens Norden, är en berättelse av Nordens John Steinbeck, Jan Fridegård och färdigställdes under 1940-talet.

Fridegård skrev första delen som ett filmmanus. Men tanken på film avfärdades av en av dåtidens mest etablerade filmproducenter med orden. – ”Publiken är inte intresserad av historisk film från den tiden.”

Liksom Fridegård själv har flera andra efter honom haft långt gångna planer på att filmatisera historien men det har aldrig genomförts. Beräknade höga kostnader har bidragit till att idéerna aldrig har realiserats.

Istället har det blivit omskrivningar av vikingarnas historia där Sagan om Ringen har hämtat mycket av mytologin från fornnordisk historia.

BAKGRUND PRESSRELEASE:
En av svensk filmhistorias mest uthålliga och och samtidigt efterlängtade filmprojekt är Trägudars Land. Historien har vandrat från den ena regissören och producenten till den andre.
När så Börje Peratt erhöll filmrättigheterna via ett överlåtande från Bert Sundberg beslöt han att först göra en så kallad filmpilot.
Svenska Filminstitutet ställde sedan upp med ett stöd för att utveckla projektet.

Sommaren 1999 filmades de första scenerna till ”Barnet från Havet” i Fotevikens vikingamuseum i Skåne. Några veckor senare kompletterades kortfilmen med en scen inspelad i skärgården utanför Norrtälje.

Lennart Widerberg ställde åter upp med vikingabåten och en förkyld Jarmo Mäkinen flög in från Helsingfors och gjorde ett oerhört bra rollporträtt av gammelhövdingen. Jan Peratt spelade den yvige sonen med äkta långt hår.

Resultatet blev den 15 minuter långa filmpiloten. En kuriositet i sammanhanget är att det under de 15 minuterna bara yttras ett enda ord: ”Hjälp!”

– Vi har medvetet slopat alla dialog, säger Börje Peratt. Piloten ska ju hjälpa till att övertyga även internationella finansiärer och då tror vi att det är en fördel om den kan förstås utan besvärliga översättningsarbeten.

Inspelningen möjliggjordes tack vare att alla, över 140 medverkande, både proffs och amatörer, skådespelare och 5 kamera team, undervattenkamerateam, specialeffect team, stuntkvinnor och män ställde upp och satsade sin tid, sin entusiasm och energi
Nästan 50 sponsorer bidrog med allt från teknik och material till boende och mat.

Senhösten 11 november visades kortfilmen för speciellt inbjudna på Filmhuset i Stockholm. Bland gästerna fanns också Åse, dotter till Jan Fridegård.

Det var nervöst, erkände Börje Peratt efter visningen. Dels vad filmexperternas dom skulle bli, dels vad Åse Fridegård skulle tycka att vi gjort av hennes fars verk.
Börje hade inte behövt oroa sig. Omdömena var mycket positiva efteråt. – Förmågan att berätta en historia med bilder och ljud, utan dialog var skickligt genomfört. Mycket spännande och dramatiskt. – Slutet gjorde mig riktigt gripen, medgav Filminstitutets Lasse Svanberg. -Proffsigt, tidstroget, starkt, trovärdigt, briljant ,var andra omdömen. Och Åse Fridgård var nöjd. – Det här skulle pappa tyckt om. Det var precis i hans anda, sa hon.

Påföljande år visades en kortversion av piloten i Cannes och  den uppfattades då som en trailer från den färdiga filmen.

Manuset är klart och även översatt till engelska. Frågan är bara hur om och när det kommer att filmas.

Börje Peratt
Börje Peratt – LinkedIn
Börje Peratt – SFI Filmdatabas
Börje Peratt – IMDb
Börje Peratt – Mediedatabas

Annonser

2 reaktioner på ”Barnet från havet

  1. Ping: Cannes 2000 | Börje Peratt - Filmaren

  2. Ping: Vikingar | Börje Peratt - Om media och kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.